Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ray Dalio, aki a világ legnagyobb hedge fundjának az alapítója, úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokban jó eséllyel betilthatják egyszer a bitcoint. Véleménye szerint a mostani helyzet nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor az 1930-as években megtiltották az arany birtoklását az amerikai vezetők. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy a kriptodeviza már bizonyította magát az elmúlt 10 évben, és megállja a helyét értékmegőrző eszközként.

Az arany esetében ezt a lépést akkor azért tették meg a kormányzat vezetői, mivel nem akarták, hogy a nemesfém versenytársa legyen a hagyományos fiat pénznek. Ray Dalio azt mondta, hogy minden ország szeretné megtartani a pénz keresletének és kínálatának monopóliumát és:

nem szeretnék, hogy más fizetőeszközök működjenek vagy versenyezzenek a meglévővel, mivel így könnyen kicsúszhatnak a dolgok az irányítás alól.

És ehhez még hozzátette, hogy:

Ezért úgy gondolom, hogy bizonyos körülmények között elég valószínű, hogy betiltsák a bitcoint, mint ahogy az arannyal is megtették korábban.

A tőzsdeguru, aki szerint egyébként a bitcoin remek találmány, azt is kiemelte, hogy például az indiai kormányzat éppen azzal próbálkozik, hogy betiltsa a kriptodevizákat. Elismerte ugyanakkor Dalio, hogy:

A bitcoin már bizonyított az elmúlt 10 évben, nem törték fel. Többé-kevésbé tehát működött és jelentős követőtábora van. Egy alternatív értékmegőrzési módszer és olyan, mint a digitális készpénz.

Érdemes megemlíteni még, hogy az elmúlt hónapokban több fontos intézményi befektető és nagyvállalat tett olyan lépéseket, amivel legitimálják és megerősítik a bitcoin szerepét mint befektetési és fizetőeszközt:

  • A PayPal felületén is elérhető már a kriptodeviza, ami átjárót jelent a fiat deviza és a kriptoökoszisztéma között.
  • A Tesla február elején vásárolt bitcoin, március 24-től pedig el is fogadja a kriptodevizát, mint fizetőeszközt.
  • A BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője tette elérhetővé a bitcoint két alapja számára.
  • A Mastercard is közölte, hogy a tervezi bizonyos kriptodevizák felvételét a fizetési rendszerébe.
  • Az Egyesült Államok legrégebbi bankja, a BNY Mellon is bejelentette, hogy az ügyfelei számára elérhetővé teszi a kriptodevizák tartását és utalását.
  • A Morgan Stanleyhez tartozó Counterpoint Global is fontolgatja, hogy beszáll a bitcoinba.

Leave a comment