Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mi a közös a 19. századi vasútépítési láz részvényeiben és a bitcoinban? Az árrobbanás, meg a szándékos árfelhajtás? A Wall Street nagyágyúi simán fel tudnák vásárolni a bitcoinok oroszlánrészét a piacról, főleg, hogy a mennyiség korlátozott, és rengeteg bitcoin nem is eladó. Egy sor jele van annak, hogy épp ezt a folyamatot látjuk. Mi lesz, ha bekövetkezik? Merre viszik majd az árat a tőzsdecápák?

A jelenlegi bitcoin- és kriptodeviza-bikapiac, mások szerint mánia vagy lufi fő okát a legtöbb szerző az “intézményi adaptációban” látja. Vagyis abban, hogy hedge fundok, befektetési alapok, privátbanki vagyonkezelők, vállalatok is felfedezték maguknak ezeket az eszközöket. Az optimisták szerint a folyamatnak csak az elején tartunk, az intézményi és vállalati befektetők nagy része még csak a partvonalon kívülről figyeli az eseményeket, és rengetegen csatlakozhatnak később.

Ha valaki lemaradt volna arról, hogy a Wall Street jelentős része már csüdig benne van a bitcoin-sztoriban, a következő nagyobb cégek jelentették be eddig, hogy vásárlás vagy szolgáltatás-nyújtás révén felszállnak a vonatra:

Úgy gondolom, hogy emiatt aztán a bitcoin többé nem fog tartósan az idei árfolyamszintek alatt maradni. Az “intézményi adaptáció” könnyen válhat egyrészt öngerjesztővé, másrészt önfenntartóvá, akár mindörökké is. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek esések, de ezeket mind “meg fogják venni”, és előbb-utóbb újabb és újabb csúcsok következnek majd.

Leave a comment