Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Meglehetősen érdekes megoldást (?) talált a kriptovaluta-bányászatra használható videókártyák piacán mutatkozó hiányra, illetve elképesztő árakra a napokban a youtuber. Az illető ugyanis elkészített egy interfészt, aminek segítségével akár több évtizedes hordozható játékgépét, egy Nintendo Game Boy-t is befoghat a virtuális pénzek utáni kutatómunkába.

Ehhez az illető mindössze csak egy Raspberry Pi Pico mikrokontrollert, egy USB kábelt, valamint némi egyedi szoftvert használt fel, amik lehetővé tették számára a múlt évezred végén divatos játékgéppel történő kommunikációt egy internetre kötött, és így a Bitcoin hálózattal kapcsolattartásra képes PC között.

Bár a youtuber szerint megoldása rendkívül gazdaságos, hiszen eddig parlagon heverő hardver újrahasznosítását teszi lehetővé alig pár ezer forintos befektetés árán, valamint, mivel szemben a Bitcoin-bányászatra használt videókártyákkal és célhardverekkel, amik több száz Wattnyi áramot fogyasztanak, megoldása mindössze pár ceruzaelemről üzemeltethető, elismeri, hogy azért hátrányokkal is rendelkezik.

Ezek közül a legproblémásabb, hogy egy-egy Bitcoin kibányászása a Game Boy segítségével akár több kvadrillió (1024) évig is eltarthat majd, ami némileg korlátozza a megoldás gyakorlati hasznosíthatóságát.

Leave a comment