Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nagy mozgásokat láthatott a Wall Street a napokban, ahogy a bankok az Archegos kiárusítására reagáltak. A bitcoin viszont jól bírta a gyűrődést.

A főcímekbe általában a kriptó szokott bekerülni, mint nagy ármozgásokat produkáló eszközosztály. Az Archegos múlt heti eladási hulláma viszont nagyot ütött a világgazdaságon.

A teljes kriptopiaci kapitalizáció ennek ellenére emelkedett, a Nomics számai alapján ismét közel került az eddigi 1,9 billió dolláros rekordjához. Ez az emelkedés pedig a piac egészére kiterjedt.

A BTC is újból 58 ezer környékére ért, a piaci dominanciája viszont 60% alá került. A legnagyobb szeletet az Ethereum hasította ki magának, amely mostantól sokkal szorosabb kapcsolatot ápol a Visa-val.

Ez utóbbi immár engedélyezi az USDC tranzakciókat a hálózatán, márpedig az USDC az egy Ethereum alapú token.

A Ripple szintén jól mutat, az XRP is emelkedett egy kicsit, dacára a jelenlegi jogi bizonytalanságainak.

A Ripple ráadásul pont most vásárolt 40%-os részesedést az Ázsiában működő Trango fizetési szolgáltatóban. A Chainlink és az Algorand is jól muzsikál. De mi az oka, hogy ennyire megindult a kriptó?

A múlt héten az Archego Capital Management rákényszerült, hogy számos piaci pozícióját zárja, mivel az árak kedvezőtlen irányba fordultak, ők pedig túl nagy tőkeáttételt használtak.

Az alap nagy mennyiséget tartott a Viacom és a Discovery Network papírjaiból, ezek ára pénteken 27%-ot esett.

Hétvégére bezártak a piacok, a kereskedés szünetelt, és megindult a találgatás, hogy még milyen részvényektől kellett vajon megválnia a cégnek.

A hét elejére aztán kiderült, hogy a bankpapírok is terítékre kerültek.

A svájci Credit Suisse például 11%-ot zuhant, előtte viszont figyelmeztetni tudta a befektetőit, hogy ők is érintettek lehetnek a hirtelen esésben. A Wells Fargo 3%-os veszteséget szenvedett.

A magyar INLOCK-nál több mint 8% fix éves kamatot is kaphatsz megtakarításaid után.

A pénzszektor még a sebeit nyalogatja, a Dow Jones viszont új csúcsokra ért, és az SP500 is rekordmagasságokat közelít.

Az adatok alapján az USA esetében 630 ezer új munkahely jött létre, ez 2019 októbere óta a legjobb adat, és erős jele a gazdaság helyrejöttének.

Biden bejelentette a legújabb 4 billió dolláros infrastruktúra-fejlesztési tervezetét. Főleg az energiaszektor és az ipar kap támogatást.

Viszont sokan attól tartanak, hogy adóemelés is következik, ettől pedig sok szektor a növekedés megtorpanását várja.

Az mindenesetre biztos, hogy az előttünk álló negyedév mozgalmas lesz.

Leave a comment